Origen civil

D’altra banda, tot i la poca documentació, tenim constància que per Sant Joan se celebraven alguns jocs cavallerescs en es Pla ja des del segle XVI. Cert és que els jocs des Pla o qualssevol dels caragols que se celebren tenen poc a veure amb la religió. Si ens fixam en el contingut que encara presenten avui les nostres festes de Sant Joan, podrem distingir clarament dos tipus d’actes, civils i religiosos, tot i que amb el devenir dels segles el resultat d’aquesta estranya fusió ens resulta magnífic i misteriós al mateix temps.

Sabem que els jocs eqüestres d’agilitat i de destresa, com les justes i els torneigs, s’havien posat de moda a partir del segle XIV, i es van estendre d’Alemanya a tot Europa, fins al defalliment quasi per complet durant el segle XVII. No és estrany, doncs, que aquest tipus d’entreteniment també arribés i arrelés a la nostra illa. Atès que l’Obreria de Sant Joan d’Artrutx havia d’organitzar anualment una cavalcada per a desplaçar-se en romeria fins a la seva ermita, ens és lícit pensar que devien aprofitar l’esdeveniment per exercitar-se en les pràctiques a cavall. Sembla que el lloc més adequat per a fer-ho, tant per l’orografia com per la situació seria, com ho és avui, el pla de sa Font, a la colàrsega del port de Ciutadella.

En conclusió, podem afirmar que les festes de Sant Joan, tot i tenir un origen religiós, estan formades per una barreja d’elements religiosos i civils, pràcticament ja des dels seus inicis, que han anat evolucionant lleugerament amb el pas del temps fins a l’actualitat sense perdre l’essència.
 

Origen militar? Origen religiós
Tornar
 
UE Leader + IB Gobierno de España Leader
FEADER
 
Ciutadella de Menorca