El caixer fadrí

El caixer fadrí serà dos anys menestral i dos anys pagès, alternativament. En qualsevol cas, cal que sigui natural de Ciutadella i que sigui fadrí (solter). A la vegada, existeix la condició que el candidat sigui fill de pagès o de menestral, en funció de l’estament que representi. Durant els dos anys haurà de trobar-se en edat laboral legal.

En el bienni en qual el caixer fadrí sigui menestral, haurà de tenir els mateixos requisits que el caixer casat pel que afecta al seu ofici. En canvi, quan sigui pagès regiran les condicions disposades per als caixers pagesos.

S’ha d’ocupar de portar la bandera de Sant Joan en tots els actes oficials de la festa un cop queda organitzada la Comitiva o Qualcada. Rep aquesta bandera oficialment de mans del caixer senyor el Dia des Be abans de sortir del palau per a anar a fer l’acapta i les visites.

Cal que la bandera sigui portada amb la mà dreta, agafada per devers la part central de l’asta. Per a saludar les autoritats, les esglésies, el palau del caixer senyor i altres edificis d’autoritats oficials, etc., ho ha de fer tot inclinant la punta cap al terra, posant l’asta en posició horitzontal. Quan no porti la bandera, s’ha de descobrir per a fer la salutació que correspongui.

En el supòsit que el caixer fadrí menestral patís algun accident, la bandera passaria immediatament a mans del caixer casat, però per cap motiu no s’interrompria el curs de la Qualcada. En canvi, si el caixer fadrí fos pagès, es donaria la bandera a un dels cavallers més joves, segons el criteri del caixer senyor.

La indumentària d’aquest caixer és igual a la dels caixers pagesos, si és pagès; o com la del caixer casat, si és menestral. Té la particularitat de no portar fuet quan va dalt cavall, ja que no li queda cap mà lliure.
 

El caixer capellà o la capellana El caixer senyor Els caixers pagesos El caixer menestral casat 
Tornar
 
UE Leader + IB Gobierno de España Leader
FEADER
 
Ciutadella de Menorca