L’homo des be

La incorporació d’aquesta figura dins les festes de Sant Joan es remunta a la primera meitat del segle XIX.

És escollit pel caixer pagès que posa el be aquell any i, com a requisits generals, ha de ser natural de Ciutadella i treballar de pagès en un dels llocs d’aquest terme.

La seva funció és la de simbolitzar la imatge de Sant Joan Baptista, de manera que ha de portar el be viu sobre les espatlles durant tot el recorregut del Dia des Be. Quan han acabat les visites, l’animal passa a ser de la seva propietat. Antigament servia per celebrar un bon dinar, tot i que en l’actualitat s’acostuma a deixar-lo com a semental per presentar una bella morfologia molt ben escollida.

Va descalç, vestit amb dues pells de be assaonades que el cobreixen fins als genolls, i al cap duu una aurèola amb el signe de l’Agnus Dei brodat. També porta creus vermelles pintades al front, als braços i als peus.

El be que ha de portar va molt ben adornat amb flocs de colors i altres ornaments sobre l’esquena, mentre que al cap hi duu una corona com les que duen els cavalls. També era costum pintar-li les banyes amb purpurina.
 

El fabioler L’ajudant de l’homo des be o el descarregador Els cavallers
Tornar
 
UE Leader + IB Gobierno de España Leader
FEADER
 
Ciutadella de Menorca