Visites

Aleshores, poden començar les visites domiciliàries a les autoritats, als propietaris, pagesos i a les persones distingides, tot seguint l’ordre de la llista que s’ha confeccionat per a la jornada, els criteris del caixer senyor i el costum tradicional. En la mesura que es pugui, cal no sortir del centre antic de la ciutat. Com pot deduir-se, la finalitat de les visites és convidar les famílies a la festa i, alhora, dur a terme l’acapta. La suma de diners que es col·lecta en aquest dia es destinava originalment al manteniment de l’ermita de Sant Joan de Missa; però des del segle XIX serveix per sufragar les despeses de la Beguda que ofereix el caixer casat.
L’ordre dels membres de la Comitiva és el següent: precedits pel fabioler, el segueixen l’homo des be i el seu ajudant. A continuació, formant parella, hi van el caixer fadrí amb la bandera i el caixer casat, els dos caixers pagesos i, en darrer terme, el caixer senyor, acompanyat a la dreta del caixer capellà.
Quan la Comitiva arriba a la porta d’una casa que ha de visitar, tots s’hi aturen, deixant pas al caixer capellà, seguit del caixer senyor. Després, hi entren els caixers pagesos, de major a menor, el caixer casat, el caixer fadrí, el fabioler, l’homo des be i el seu ajudant. Tots es treuen el capell durant les visites.
Un cop dins la casa, tots han d’asseure’s. L’homo des be deixa l’animal en terra, ajudat pel descarregador. Allà, els amfitrions els ofereixen un refrigeri, a banda del donatiu. En el moment que el fabioler rep un avís de forma discreta per part del caixer senyor, ha de sonar el tambor i el fabiol per donar per finalitzada la visita. La sortida es fa per ordre invers al de l’entrada. El caixer senyor i la capellana s’acomiaden dels propietaris de la casa donant-los la mà.
En cas de visitar una casa on tenen dol, cal avisar d’aquesta circumstància prèviament si no es vol rebre la visita. En cas que no es faci, s’entén que la Comitiva hi ha d’anar, però el ritual és diferent. En arribar a la porta de la casa (que estarà tancada), la Comitiva s’hi atura i el fabioler toca el tambor i el fabiol. Llavors surt de la casa un representant per oferir les explicacions del cas i fer un donatiu, moment en el qual s’acaba la visita de dol.
 

Tornar
 
UE Leader + IB Gobierno de España Leader
FEADER
 
Ciutadella de Menorca