Les avellanes

Menció a part mereixen les avellanes, les quals també adquireixen protagonisme dins aquestes festes, tot i no ser un producte originari de l’illa. És durant el fosquet del Dia des Be i el fosquet del Dissabte de Sant Joan quan alguns carrers de Ciutadella s’omplen d’avellanes, que la gent es va llençant amistosament. Anys enrere, aquest costum s’estenia a altres moments de la festa, com ara els Caragols de Santa Clara i les Corregudes a sa Plaça. També sabem que, durant uns anys, aquesta pràctica va ser prohibida per evitar incidents amb els cavalls, tal com ho reflecteix mestre Joan Benejam a la sarsuela Foc i Fum.
Senzillament, es tracta de tirar-se avellanes buides com un joc que enalteix l’amistat i l’alegria, sempre sense intenció de fer-se mal. Les avellanes es compren al mateix carrer, ja sigui en sacs o en bosses; i constitueixen un dels divertiments preferits per als més petits.
Antigament, era un senyal de galanteria comprar avellanes plenes i confits per a oferir-les a les al·lotes joves, especialment durant el matí de Sant Joan. Si miram encara més enrere en el temps, segons Oleo i Quadrado, antigament es tiraven pomes, en tost d’avellanes.
 

Tornar
 
UE Leader + IB Gobierno de España Leader
FEADER
 
Ciutadella de Menorca