Caragol des Born

L’origen d’aquest acte es fonamenta en la salutació que feia la Qualcada davant el Palau del Governador (l’actual ajuntament), amb la finalitat de sol·licitar permís a l’autoritat per entrar a la ciutat, traspassant la muralla pel portal de Maó, en tornar de l’ermita de Sant Joan a sol post. Amb aquest motiu, les voltes que es fan a la plaça no són circulars, sinó que els cavalls giren coa un cop han passat davant l’Ajuntament, pensant en el traçat antic de la plaça i no en l’actual.
Els membres de la Qualcada van entrant a la plaça des Born, i es col·loquen així com poden a la banda dreta. A les sis en punt és quan el caixer senyor i el caixer capellà fan l’entrada i saluden al galop, moment en el qual esclata la música del Jaleo i comença el Caragol. En el llenguatge popular d’aquestes festes, s’anomena caragol a un recorregut delimitat entorn al qual s’hi fan, normalment, tres voltes a cavall. En aquest cas, la primera i la tercera voltes són amenitzades amb la música del Jaleo; i constitueix un dels actes més espectaculars i alegres de la festa.
Un cop acabat el Caragol, la Qualcada surt de la plaça pel carrer Major des Born, segueix per la plaça de la Catedral, el carrer del Roser i el carrer de Sant Joan. Quan, en aquest carrer, la Qualcada passa per davant de les dues imatges del sant que hi ha a unes capelletes, tots saluden. Després, la Comitiva va cap a l’ermita de Sant Joan de Missa, passant per la plaça d’Artrutx.
 

Tornar
 
UE Leader + IB Gobierno de España Leader
FEADER
 
Ciutadella de Menorca