Cerimònia del cant de Vespres

El sacerdot responsable de Sant Joan de Missa ofereix aigua beneïda a la capellana, i aquest, al caixer senyor; i així successivament a la resta de components de la Comitiva, de major a menor. Mentrestant, sona la tonada del Jaleo amb l’harmònium.
El caixer senyor s’asseu a la banda de l’Evangeli i el caixer capellà a la de l’Epístola. La resta de membres de la Qualcada es col·loquen en els bancs especialment reservats. Aleshores, el fabioler puja al presbiteri, fa una llarga i cerimoniosa salutació davant de l’altar i situa la bandera en una peanya que hi ha a la banda de l’Evangeli. Els sacerdots que cantaran les Vespres —en altre temps, fins al 1970, les Completes— s’asseuen a banda i banda de l’altar. Llavors, el cantor entona el Sigueu amb nosaltres, Déu nostre... És el caixer capellà qui dirigeix tota la litúrgia del cant de Vespres.
Abans del darrer salm, els dos caixers pagesos agafen les safates amb les candeles, que es troben damunt l’altar, i se’n reserven dues per a ús personal. Després, fan una reverència de respecte davant de la creu i, seguidament, reparteixen la resta de candeles. En corresponen dues per a cada component de la Qualcada, una per al genet i l’altra per a la persona que ha tingut cura del cavall mentre ha durat la cerimònia religiosa.
Després de rebre la candela, els caixers i cavallers depositen una almoina a la safra. Les candeles van a càrrec del caixer senyor i els donatius recollits són destinats als fons de l’ermita. Els sacerdots, en tots els actes de l’ermita de Sant Joan, han d’anar convenientment vestits segons la seva condició eclesiàstica.
 

Tornar
 
UE Leader + IB Gobierno de España Leader
FEADER
 
Ciutadella de Menorca