Beguda a cal caixer senyor

Una volta estabulats els cavalls, els caixers i cavallers, a peu, es reuneixen a la casa del caixer capellà, punt des del qual parteixen en formació cap al palau del caixer senyor. Mentre la banda de música sona dins l’entrada del palau, hi accedeixen els genets de major a menor edat. Hi entren descoberts, tot sostenint el capell amb la mà dreta, mentre que amb l’esquerra, a més del fuet, hi duen la canya verda que reberen en passar pel molí des Cavallitos. Situat a la part superior de l’escala del palau, el caixer senyor rep els caixers i cavallers, i els convida a passar a una sala gran per oferir-los la Beguda. Seuen de major a menor edat. El fabioler també assisteix a la Beguda, encara que no pot romandre a la mateixa sala amb els caixers i cavallers.
El noble convida a aquesta beguda a tots els membres de la Qualcada i, en general, a totes aquelles persones que ell desitgi.
Els caixers i cavallers, ja asseguts, i així que el servei entra a la sala per començar la Beguda, es posen un mocador blanc damunt les cames. En primer lloc, se’ls ofereixen ensaïmades i xocolate cuit. El servei comença pel caixer capellà, el caixer senyor i els cavallers, fins arribar al caixer fadrí. Mentre dura la beguda, la canya i el fuet resten en terra, als peus del convidat. Amb una indicació del caixer senyor, uns servents ofereixen els gots d’aigua fresca i les dolces. Després, i seguint el mateix ordre anterior, es fa el repartiment de confits, quatre macarrons i quatres dolços grossos. Per acabar, s’hi serveixen licors i tres cigars per hom, fermats amb una cinta vermella. Abans de marxar tots els caixers i cavallers, encara se’ls donarà una aluda que contindrà tres dolços, tres macarrons i confits.
S’ha perdut, de fa uns anys cap aquí, el costum d’acabar la Beguda del Dissabte de Sant Joan amb un ball en el mateix palau, el qual no podia començar fins que no havien marxat els caixers i els cavallers.
 

Tornar
 
UE Leader + IB Gobierno de España Leader
FEADER
 
Ciutadella de Menorca