L’ensortilla

És el primer dels jocs. Per a participar-hi, els cavallers ho han de sol·licitar traient-se el capell. Tot i així, no tots podran fer-ho, ja que preval l’ordre en funció de l’edat, començant pels més vells. Els caixers pagesos són els encarregats del bon funcionament dels jocs i decideixen a quins cavallers donaran les astes, seguint l’ordre segons l’edat. En total, es reparteixen dotze astes grosses i dues de petites.
Abans de començar, el cavaller de més edat dels que han de córrer, o bé aquell que va precedint el caixer senyor (amb l’autorització d’aquest), comprova l’alçada a la qual quedarà col·locada l’anella, la qual ha de correspondre més o manco a la que marquen les espatlles del genet muntat a cavall.
Els participants faran tres carreres o tandes, sempre al galop. El mateix cavaller, però, no pot repetir més de dues carreres, i ha de cedir l’asta a un altre cavaller proposat pels caixers pagesos i que encara no hi hagi participat. En qualsevol cas, les carreres no començaran mentre el fabioler no doni permís fent sonar el tambor i el fabiol.
Si el genet encerta l’ensortilla, la banda de música es posa a tocar per a celebrar-ho. En finalitzar cada tanda de catorze astes, els participants són cridats pel fabioler amb tres tocs aguts de fabiol. Tornaran en formació de dos, i aquells que hagin endevinat l’anella portaran l’asta apuntant cap al terra. Els altres la portaran amb la mà dreta, reposant-la sobre l’esquerra.
En finalitzar les tres tandes, els cavallers que han ensortillat es dirigeixen dalt cavall a la tribuna d’autoritats portant l’asta a la mà. Allà són obsequiats pels membres de la corporació amb una cullereta de plata fermada a una canya verda per a cada ensortilla aconseguida. Mentrestant, ja s’hauran exhibit les carotes al públic, s’hauran preparat les lladrioles i s’hauran començat a arreplegar les altres astes, les quals es guardaran en un hort quan hagin tornat els cavallers premiats.
 

Tornar
 
UE Leader + IB Gobierno de España Leader
FEADER
 
Ciutadella de Menorca