Rebosteria sanjoanera

Com en totes les festes, per Sant Joan prenen rellevància alguns menjars tradicionals, els quals reforcen encara més el sentiment festiu en el paladar del poble. I és que la gent cerca fomentar l’esperit de la festa fins i tot en manifestacions culinàries. D’aquesta manera, quan ens conviden a entrar dins una casa per Sant Joan, el més normal és trobar-hi un bon assortit d’embotits típics com la sobrassada, la salsitxa (o carn-i-xulla) o el cuixot i el formatge per acompanyar amb una bona llesca de pa amb tomàtiga.
Si és el moment de dinar o de sopar, és molt comú gaudir de la cuina menorquina tradicional a partir de plats típics com les pilotes amb tomatigat, les albergínies plenes i la carn amb fesols o amb pebres.
És clar que també hi ha una sèrie de begudes pròpies d’aquesta festa, com poden ser l’aigua anisada o l’aigua amb rosella; licors dolços com les herbes, la menta o el vi dolç; i, per descomptat, el famós gin amb llimonada.
Potser, però, la part de la cuina que adquireix un caràcter propi dins l’ambient festiu és, molt probablement, la nostra rebosteria. Tant per la seva varietat, com per la seva qualitat, els productes de rebosteria típics de les festes de Sant Joan esdevenen un element més de la pròpia festa. No és estrany, doncs, trobar-los a les cases particulars, així com a les begudes que s’ofereixen als caixers i cavallers en els diferents actes.
Tot i que la llista podria ser més extensa, volem reproduir aquí unes quantes receptes de rebosteria santjoanera, a manera d’exemple:
 

Tornar
 
UE Leader + IB Gobierno de España Leader
FEADER
 
Ciutadella de Menorca