La massificació

Potser el principal efecte de l’evolució en la societat és, des de fa dècades, el problema de la massificació. És tan elevat el nombre de visitants que assisteixen a les festes que es creen autèntics problemes d’espai. Hem de pensar que els diferents escenaris de la festa pràcticament no han canviat al llarg dels segles, de manera que l’afluència massiva de públic dificulta el bon desenvolupament dels actes. Com s’ha arribat a aquest punt? És molt senzill. Ho veurem a continuació.

D’una banda, la societat moderna gaudeix d’uns mitjans de transport efectius que permeten viatjar còmodament i ràpidament des de qualsevol indret, i a uns preus més o manco acceptables. Per tant, Ciutadella rep visitants per terra, mar i aire, i pateix una càrrega poblacional molt accentuada; tot açò sense oblidar els prop de trenta mil habitants que ja té. Si, a més, hi unim l’enorme popularitat que les festes de Sant Joan han anat adquirint des de la segona meitat del segle XX, quan van ser declarades d’Interès Turístic Nacional, i, encara més, gràcies a la publicitat que ofereixen els diferents mitjans de comunicació, incloent-hi Internet, resulta lògic que véngui moltíssima gent.

D’altra banda, és lícit que els comerciants ciutadellencs desitgin rebre molts visitants amb la intenció de fer negoci, considerant que en pocs dies els beneficis augmentaran substancialment i compensaran en part els pocs guanys de l’hivern. Al mateix temps, qualsevol ciutadellenc se sent orgullós de poder mostrar unes festes tan originals a la gent de fora. Tot i que, sovint, apareixen sentiments contradictoris quan tenim la sensació que ens han envaït el nostre espai, sobretot quan la massificació deriva en altres problemes agreujats per l’abús d’alcohol, com accidents, brutícia o episodis de violència puntuals.
 

Tornar
 
UE Leader + IB Gobierno de España Leader
FEADER
 
Ciutadella de Menorca