Massificació

Ja hem introduït el tema de la massificació en el punt anterior quan parlàvem sobre l’evolució de les festes. Com hem vist, l’afluència de tants visitants dificulta el bon desenvolupament dels actes, sobretot perquè origina autèntics problemes d’espai. Si observam altres festes importants en l’àmbit nacional, com les de San Fermín a Pamplona, les Falles de València o les processons de Setmana Santa de Sevilla, ens trobam amb casos similars on existeix la mateixa preocupació.

La veritat és que no és gens fàcil resoldre un problema com aquest, principalment per la dicotomia que representa: volem visitants perquè generen ingressos, però no en volem perquè pràcticament no hi cap ni una agulla en segons quins actes. L’ideal seria trobar un terme mitjà, fet que resulta bastant complicat. Sembla que no es pot privar a ningú que véngui a gaudir de les festes, però hi ha espais reduïts on la gernació es troba literalment oprimida i sense llibertat de moviments.

En els últims anys s’han deixat sentir opinions que defensen la limitació de trajectes d’avions i de vaixells, en contra de l’ampliació de l’oferta que solen fer les diferents companyies durant els dies més propers a la festa. D’altra banda, també es va proposar l’organització d’altres actes en paral·lel als que marquen els protocols, a fi de desviar l’atenció d’un sector del públic. Per exemple, celebrar un concert d’un grup conegut al polígon industrial mentre es desenvolupen els jocs des Pla. Aquest plantejament sorgeix pel fet que són moltes les persones que ens visiten més per l’ambient de festa i de bulla que no per seguir i entendre la part cerimonial. Segurament, serien molts els que optarien per assistir a actes alternatius, deixant lliure, suposadament, més espai físic en els llocs on transcorren els actes oficials.

En aquest aspecte, seguint una de les recomanacions que va fer en el seu moment la ja desapareguda associació Amics de les Festes de Sant Joan, l’Ajuntament de Ciutadella va decidir instal·lar una enorme pantalla a la plaça des Born per on retransmetre en directe alguns actes, com el primer toc de fabiol del Dissabte de Sant Joan o els jocs des Pla. Podem afirmar que es tracta d’una proposta encertada, ja que són moltes les persones, tant de Ciutadella com de fora, que s’hi congreguen cada any per veure els actes amb més detall i d’una manera més tranquil·la i menys perillosa.

Hem d’afegir que el problema de la massificació s’agreuja quan va unit a l’enorme quantitat d’alcohol que la gent beu durant les festes. Resulta una barreja explosiva que té unes conseqüències negatives que de cap manera embelleixen la festa, i les quals tractam a continuació.
 

Tornar
 
UE Leader + IB Gobierno de España Leader
FEADER
 
Ciutadella de Menorca