Alcohol

De tots és conegut el popular gin amb llimonada (“pomada”, a la resta de pobles menorquins), la beguda més típica de les festes a partir de la segona meitat del segle XX. Senzillament es tracta de mesclar gin i llimonada. El perquè d’aquesta beguda i no una altra és molt simple: a Menorca es va introduir el gin en el segle XVIII durant les diferents dominacions britàniques, beguda espirituosa d’alta graduació que va ser molt ben acceptada pels autòctons. D’altra banda, l’aigua llimonada és una beguda típica de l’estiu coneguda des de fa molts segles a diferents països; encara que era sense gas i avui en dia la coneixem amb gas. Sabem, per exemple, que antigament se solia oferir llimonada natural a les diferents begudes de la festa de Sant Joan.
Doncs bé, el gin es pot beure sol o mesclat. Des de la seva arribada a l’illa, sabem que s’ha barrejat amb altres begudes i ha donat lloc a diferents fórmules: gin amb palo, gin amb menta, gin amb tònica (gintònic), gin amb bíter (gin vermell), gin amb pell de llimona (pellofa) o gin amb llimonada (pomada), entre altres.

També és important la gran quantitat de cervesa que la gent beu en aquests dies, segurament perquè és una beguda freda i relativament barata, però que no té res de tradicional pel que fa a Menorca.

El problema esdevé quan la gent abusa de l’alcohol com a part de la diversió. Aquest no és un problema només entre la gent jove, sinó que parlam en termes generals. Aquest abús es tradueix llavors en actes d’incivisme, episodis de violència, accidents i imatges desagradables que poc tenen a veure amb la festa.

Quant al jovent, sí que s’ha incrementat notablement en els darrers anys la pràctica del botellón, pel seu cost més barat i perquè no existeix cap tipus de control durant les festes. És bastant freqüent veure grups reduïts de joves asseguts al voltant de bòtils plens d’alcohol al carrer. Mes, aquesta pràctica perjudica seriosament l’organisme i altera les capacitats mentals, sobretot en els més joves; de manera que hi hauria d’haver alguna restricció sobre aquest assumpte durant les festes.

Amb la intenció de denunciar aquest abús en el consum de begudes alcohòliques durant les festes de Menorca, l’associació Alcohòlics Menorquins Units Rehabilitats (AMUR) porta a terme una campanya de conscienciació ciutadana des de fa més de vint-i-cinc anys. El seu lema és: “L’alcohol no és el centre de les nostres festes”.

Hem de pensar que els efectes derivats del consum desmesurat d’alcohol o altres substàncies veuen incrementada la perillositat en els moments on els cavalls són els protagonistes. I molt més encara quan hi ha molta gent congregada en espais limitats. Llavors, no és estrany que hi hagi accidents. Primerament, per la falta d’espai físic que generen les aglomeracions. En segon lloc, per la confusió, la pèrdua de capacitat de reacció i la falta de visibilitat causades per la ingesta d’alcohol o altres substàncies que alteren l’organisme.

A més, en alguns casos puntuals, hi ha individus que arriben a l’extrem i ingereixen quantitats exagerades d’alcohol, fet que pot donar lloc a un coma etílic. Anualment, els mitjans sanitaris són cridats en diverses ocasions durant les festes per ajudar persones que pateixen aquests efectes.

Una altra conseqüència és la de veure gent que dorm al carrer, i no parlem del panorama que ofereix la platja Gran. Podem suposar, per tant, que es veuen algunes escenes desagradables que res tenen a veure amb Sant Joan.
 

Tornar
 
UE Leader + IB Gobierno de España Leader
FEADER
 
Ciutadella de Menorca