Els cavalls

En general, sempre que ens trobem a prop d’un cavall estarem en situació de perill, per molt noble que sigui l’animal. Hem de tenir en compte que els cavalls, quan són a la Qualcada, no es troben en el seu entorn habitual, estan nerviosos i poden manifestar la seva inquietud amb moviments imprevisibles, com coces, capades, trepitjades, arronsades i bots. En sentir-se pressionats per la calor, la música, el públic o el genet mateix, poden arribar fins i tot a desbocar-se i fugir escapats, situació que és molt difícil de controlar. Per tant, és millor guardar les distàncies si no volem assumir aquest risc.

Tampoc podem oblidar que la causa principal de bona part de les lesions i caigudes de cavalls i cavallers són les llaunes i els bòtils, tant de vidre com de plàstic, deixats al carrer. El respecte cap als protagonistes és fonamental perquè tot surti bé. En aquest aspecte, no s’han de tocar les brides, les buldrafes, ni altres elements de cavalls i cavallers. I, en el cas de voler acariciar un cavall, sempre és millor demanar permís al cavaller per evitar ensurts. Pensam que el perill augmenta quan a la Qualcada hi participen més d’un centenar de cavalls; de manera que mai no hem d’abaixar la guàrdia si la volem veure des de primera fila.

Un dels actes especialment perillosos, on la precaució ha de ser màxima, és el Caragol des Born del Dissabte de Sant Joan. Aquest és un moment on els cavalls i els cavallers estan frescos i tenen ganes de fer espectacle amb els bots i les arronsades, animats per la música del Jaleo. Tot açò en una plaça carregada de gent embullada on un no es pot moure amb llibertat.

Però, potser, el moment més perillós de la festa són els jocs des Pla del capvespre del Dia de Sant Joan. Quan els cavalls corren per encertar l'ensortilla, rompre les carotes o córrer abraçats, cal estar ben atent. Encara que amb el so del tambor i el fabiol, el fabioler avisa del començament de cada prova, al llarg de les últimes dècades s’han repetit els accidents, alguns d’aquests mortals. Llavors, a fi que els jocs des Pla es desenvolupin amb normalitat, s'ha de tenir en compte, especialment durant les corregudes, el següent:
 

 • Hem d'obrir i mantenir el passadís per als cavalls i cavallers, que són els protagonistes.
 • Hem d'anar alerta, perquè els cavalls es poden desviar i no anar en línia recta.
 • No hem de córrer darrere els cavalls per aconseguir l'ensortilla o un tros de carota.
 • En cap cas hem de travessar el passadís ni posar-nos-hi enmig; ni per a fer fotografies.
 • Perquè les corregudes siguin netes, no hem de tocar els cavalls mentre corren.
 • Tampoc hem de tocar brides, buldrafes o altres elements de cavalls i cavallers.
 • És important estar en bones condicions físiques per tenir suficients reflexos i poder reaccionar ràpidament en cas de necessitat.
 • Hem d'emprar un calçat adequat per ser al Pla: no xancletes i sí vambes, per exemple.
 • Per evitar possibles accidents, no hem de dur motxilles a l'esquena.
   
Tornar
 
UE Leader + IB Gobierno de España Leader
FEADER
 
Ciutadella de Menorca