El repertori de la banda de música

Com hem vist anteriorment, la banda de música és, des de fa més d’un segle, un complement fonamental de les festes de Sant Joan. Per açò, no li manca protagonisme en alguns dels actes: durant les avellanes del Dia des Be, en el Caragol des Born, a la Beguda del caixer senyor, a la Missa de Caixers, a la Beguda del caixer capellà i durant tots els actes des Pla. Amb açò podem deduir que els músics que integren la banda viuen les festes d’una altra manera.
Quant al seu repertori, la banda de música interpreta tota una sèrie de peces que repeteix any rere any i que han esdevingut ja uns clàssics que gairebé conformen la banda sonora pròpia de les festes de Sant Joan. Parlam, d’una banda, del popular Jaleo, d’El Gato Montés, d’Amparito Roca i de Paquito el Chocolatero, entre d’altres tonades que sorgeixen del panorama musical espanyol.
D’altra banda, també hi van incorporar des de fa uns anys l’adaptació d’unes quantes cançons populars menorquines, com Davallada de la Mola, Roseret, Na Catalina de Plaça, Un senyor damunt un ruc, etc., que tot el poble coneix i entona amb emoció.
Finalment, la banda ha anat afegint en els darrers anys altres melodies al seu repertori que són el resultat d’adaptacions de cançons més modernes i que van canviant amb la moda. Aquestes formen part del mapa musical internacional i són conegudes gràcies als mitjans de comunicació. Podem citar, per exemple, la cançó de l’anunci d’Estrella Damm o el Waka Waka de Shakira, entre d’altres.
Per tant, veiem com el repertori que ofereix la banda de música per Sant Joan ha anat creixent gràcies a la contínua revisió i renovació d’algunes de les peces, sense abandonar les més emblemàtiques. És una llibertat de canvi que el públic sap agrair.

El Jaleo
La famosa peça musical coneguda popularment amb el nom de Jaleo bé es mereix una menció a part. El seu títol original és, ni més ni manco, la jota d’El Postillón de la Rioja, una sarsuela composta per Cristóbal Oudrid l’any 1856.
És curiosa la manera com es va introduir a les nostres festes. El 1881 s’inaugurà el Cercle Artístic, ubicat a la plaça des Born. Llavors, el Dissabte de Sant Joan del mateix any, aquest centre cultural va decidir oferir un concert als seus socis i contractà una orquestra per amenitzar el pas dels cavalls davant l’entitat durant el Caragol des Born. Resulta que quan els músics van tocar aquesta jota, els cavalls van començar a excitar-se i a fer bots, de forma que es va armar un bon desgavell (en castellà, jaleo). Aquell fet va fer encara més animat el Caragol des Born, de manera que van voler repetir-ho en anys posteriors. Així és com ens ha arribat fins avui el costum d’incorporar la banda de música per animar aquest caragol sonant el Jaleo.
 

Tornar
 
UE Leader + IB Gobierno de España Leader
FEADER
 
Ciutadella de Menorca